Podwyżka cen produktów mlecznych na rynku globalnym

07.02.2019
Podczas ostatniej aukcji nowozelandzkiej giełdy Global Dairy Trade notowania produktów mleczarskich uległy silnym wzrostom. To już piąta z kolei sesja zakończona na dużym plusie – podaje serwis farmer.pl.
Ostatnia sesja GDT z 6 lutego br. była trzecią w tym roku oraz piątą z rzędu, która zakończyła się wyraźnym wzrostem notowań. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł aż o 6,7%.
Dzięki temu wzrostowi notowań podrożały niemal wszystkie kategorie produktów mleczarskich, za wyjątkiem maślanki w proszku (-3,1%). Największe podwyżki odnotowano w przypadku kazeiny, której notowania wzrosły aż o 10,9% oraz pełnego mleka w proszku, które podrożało o 8,4%.
Dzięki poprawie nastroju na światowych giełdach udało się pozbyć niemal całkowicie zapasów odtłuszczonego mleka w proszku, zgromadzonych w magazynach KE, które od dłuższego czasu stanowiły zagrożenie dla równowagi cenowej na europejskim rynku mleka.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 5,8%,
- Masło – wzrost o 4,2%,
- Maślanka w proszku – spadek o 3,1%,
- Ser Cheddar – wzrost o 1,4%,
- Laktoza – wzrost o 1,3%,
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 10,9%,
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 3,9%,
- Serwatka w proszku – nie oferowana,
- Pełne mleko w proszku – wzrost o 8,4%.
Wskaźnik cen produktów mlecznych oferowanych na giełdzie GDT osiągnął najwyższy poziom od czerwca 2018 roku.
(07,02.2019 za farmer.pl)