Opracowano proces umożliwiający długotrwałe przechowywanie mleka

14.05.2019

W Australii opracowano proces konserwowania świeżego mleka umożliwiający przechowywanie go przez ponad 60 dni. Podobno stosując nowy proces, zabija się więcej bakterii niż przy pasteryzacji.

Jak informuje firma Naturo z Australii, okres przechowywania schłodzonego świeżego mleka można wydłużyć do 60 dni. Dzięki opatentowanej technologii, okres konsumpcji lub przetwarzania mleka pasteryzowanego można podwoić.

W procesie produkcyjnym nie gotuje się mleka w wysokich temperaturach. Zachowuje to w nim więcej witamin i enzymów niż podczas tradycyjnej pasteryzacja. Mleko ma naturalny smak, ponieważ proces ten nie jest porównywalny ze zmieniającą smak produkcją mleka UHT.

Tymczasem proces został niezależnie przetestowany przez wiodącą australijską organizację naukową. Australijski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zatwierdził ten proces i potwierdził nawet, że proces zabija więcej patogenów niż konwencjonalna pasteryzacja.

Firma Naturo koncentruje się na eksporcie mleka o przedłużonej trwałości, ponieważ może być ono dostarczane drogą morską na rynki docelowe, takie jak: Japonia, Chiny, Malezja, Singapur i Indonezja. Transport jest o wiele tańszy niż dotychczas stosowany transport samolotem.

Naturo bada obecnie możliwość budowy pilotażowej fabryki w Australii o zdolności produkcyjnej 10 milionów kg mleka rocznie.

(14.05.2019 za farmer.pl)