Ser Bursztyn ze Skarbów Serowara kończy już 15 lat

Delikatny smak, wyrazisty aromat, wyczuwalne kryształki, ręczna pielęgnacja oraz sześciomiesięczny okres dojrzewania składają się na wielkie dzieło polskiego serowarstwa, jakim jest ser Bursztyn. W tym roku mija 15 lat od kiedy powstała jego pierwsza receptura. Uznawany jako absolutna arystokracja wśród serów. To jeden z najcenniejszych Skarbów Serowara z Radzynia Podlaskiego.

Z wytwarzania serów słynie głównie Francja czy Szwajcaria, ale Polska również może pochwalić się produkcją wysokiej jakości wyrobów serowarskich. Ideą marki Skarby Serowara jest tworzenie wspaniałych serów długodojrzewających, które swoją jakością i smakiem dorównywałyby serom cieszącym się uznaniem na całym świecie. Marka od lat zajmuje się produkcją trzech unikatowych serów: Szafira, Rubina i Bursztyna. Flagowym produktem jest ten ostatni – ser Bursztyn, który pojawił się na rynku polskim jako pierwszy. To on przecierał szlaki polskiego serowarstwa z najwyższej półki, zaspokajając najbardziej wyszukane gusta Polaków, a nawet śmiało można powiedzieć konsumentów na całym świecie.

Trochę historii

Jego początki sięgają roku 2002. Spółdzielnia dążyła do tego, aby poszerzyć ofertę produktów mleczarskich i wprowadzić na rynek polski takie sery, które zachwycą Polaków, będą wyjątkowe, o nieznanym dotąd smaku i gatunku.

Bursztyn w marce Skarby Serowara jest od 2014 roku.