Niewielki spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT

20.02.2018

Na odbywającej się 20 lutego 2018 roku 206 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -0,5% w stosunku do aukcji z dnia 6 lutego 2018 roku, a średnia cena wyniosła do 3623 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano niewielki wzrost cen trzech z ośmiu produktów mlecznych oferowanych na platformie, niewielki spadek trzech produktów, a dwa nie były licytowane. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1061 do poziomu 1055 pkt., co stanowi spadek o -0,5% w stosunku do aukcji z 6 lutego 2018 roku.

Najbardziej wzrosła cena masła – o +1,1%. Najbardziej spadła cena odtłuszczonego mleka w proszku – o -3,0%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 20 256 t wobec 22 197 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -1,9, cena – 6458 USD/t;
  • Masło – wzrost o +1,1%, cena – 534 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była licytowana;
  • Ser Cheddar – spadek o -1,3%, cena – 3686 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +0,7%, cena – 4980 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -3,0%, cena – 1832 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,3%, cena – 3246 USD/t.

Kolejna 207 aukcja GDT odbędzie się 6 marca 2018 roku.

(20.02.2018 za globaldairytrade.info)