Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.07.2019)

09.08.2019

Na rynku krajowym w czwartym tygodniu lipca 2019 roku zwiększyły się ceny zbytu mleka w proszku oraz serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda. Jednocześnie zmalały ceny zbytu masła. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22–28.07.2019 roku masło w blokach zbywano po 15,01 zł/kg, tj. o 2% taniej niż przed tygodniem, ale o 1% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 16,95 zł/kg i była o 2% niższa niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Oba rodzaje masła były tańsze niż przed rokiem: masło konfekcjonowane – o 28,5%, a masło w blokach – o 31%.

W krajowych proszkowniach za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku uzyskiwano 8,55 zł, a więc więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wynosiła 12,31 zł/kg i była wyższa o 1% niż przed tygodniem i o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena OMP była wyższa o 44,5%, a cena PMP – o 3%.

W czwartym tygodniu lipca 2019 roku za ser Edamski w kraju uzyskiwano 12,84 zł/kg, a za ser Gouda – 13,07 zł/kg, odpowiednio o 2% i 3% więcej niż tydzień wcześniej. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed miesiącem ser Edamski był droższy o 2%, a ser Gouda – o 1%. Ceny tych serów podpuszczkowych dojrzewających były podobne do cen sprzed roku.

Ceny na rynkach zagranicznych

W Unii Europejskiej w czwartym tygodniu lipca 2019 roku producenci za masło uzyskiwali 3,83 euro/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% mniej niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 2,05 euro/kg, tj. drożej o 0,4% niż tydzień wcześniej i o 1% niż w czwartym tygodniu czerwca br. Średnia unijna cena masła była wyższa o 73% od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 euro/100 kg, a cena OMP – o 20% do 169,80 euro/100 kg. Unijna cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 2,86 euro/kg, tj. niższym o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej.

W stosunku do notowań sprzed roku cena masła w UE była mniejsza o 31%, podczas gdy cena OMP była wyższa o 41%, a cena PMP – o 3%. Na giełdzie w Chicago 26 lipca 2019 roku za masło uzyskiwano 5225 USD/t. Było to taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem, ale o 4% więcej niż w analogicznym okresie 2018 roku.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2271 USD/t, czyli mniej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu i o 1,5% niż miesiąc wcześniej. OMP było droższe niż przed rokiem o 31%. Pełne mleko w proszku, podobnie jak w poprzednim notowaniu, zbywano po 3902 USD/t. Jednocześnie w porównaniu do notowań sprzed miesiąca i sprzed roku PMP było droższe odpowiednio o 6% i 11%.

Na rynku amerykańskim ceny sera Cheddar kształtują się na w miarę wysokim poziomie. W notowaniu z 26 lipca br. za ten gatunek sera dojrzewającego płacono 4023 USD/t, tj. o 2,5% więcej niż przed tygodniem, ale o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku ser Cheddar podrożał o 21%.

(09.08.2019 za gospodarz.pl)