Wzrost produkcji przetworów mlecznych

10.01.2020

W okresie styczeń-wrzesień 2019 roku, w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego, w wyniku zwyżki skupu mleka surowego o 2,1%, a także pod wpływem wysokich cen zbytu zakłady przemysłu mleczarskiego zwiększyły produkcję prawie wszystkich przetworów mlecznych.

Największy wzrost zaobserwowano w odniesieniu do pełnego mleka w proszku o 23,3%, serwatki o 7,4%, napojów mlecznych innych niż jogurty o 4,9% oraz śmietany o 2,9%.

Dynamika produkcji najważniejszych produktów eksportowych była niższa. Produkcja masła i tłuszczów mlecznych wzrosła o 1,7%, twarogów o 1,8%, a serów podpuszczkowych dojrzewających i mleka płynnego po 0,3%, przy mniejszej produkcji OMP o 3,8%. Zwiększyła się także produkcja wyrobów mających niewielki udział w wartości sprzedaży przemysłu mleczarskiego, a więc serów pleśniowych, tartych i proszkowanych o 52,9% oraz kazeiny o 74,6%.

(10.01.2020 za gospodarz.pl)