Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.06.2017)

29.06.2017

Poprawa koniunktury na światowym rynku mleka przyczynia się do wzrostu cen zbytu krajowych produktów mleczarskich. Rekordowo wysoki poziom osiągają ceny masła. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich

W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12-18 czerwca 2017 roku za masło w blokach otrzymywano 20,01 zł/kg, a więc więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 11% niż przed miesiącem.

Masło konfekcjonowane zbywano po 20,56 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 8% niż w porównywalnym okresie maja br. W odniesieniu do cen sprzed roku masło konfekcjonowane kosztowało więcej o 65%, a masło w blokach – o 84%.

Krajowa cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła poziom 7,79 zł/kg, a zatem wyższy o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku producenci uzyskiwali 11,87 zł/kg, tj. o 3% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,4% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 9%, a PMP – o 45%.

Ser Gouda zakłady mleczarskie zbywały po 14,15 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, a ser Edamski – o 2% do 14,34 zł/kg. Sery były również droższe o 7% niż miesiąc wcześniej i o 38–41% niż przed rokiem.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej Global Dairy Trade utrzymuje się zwyżkowy trend cen masła (od sierpnia ub.r.). Na aukcji, która odbyła się 20 czerwca 2017 roku za tłuszcz ten płacono 5768 USD/t, tj. więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. Od połowy kwietnia br. wzrostową tendencję wykazują ceny OMP. 20 czerwca br. proszek ten zbywano po 2218 USD/t, a zatem drożej o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 11% niż przed miesiącem. Od początku czerwca br. tanieje natomiast PMP. Jego cena podczas ostatniej aukcji ukształtowała się na poziomie 3042 USD/t, czyli o 3% niższym niż na początku czerwca br. i o 8% niższym niż w połowie maja br.

Przerwany został również zwyżkowy trend cen sera Cheddar. Za 1 tonę tego rodzaju sera dojrzewającego 20 czerwca br. otrzymywano 4121 USD, o 4% mniej niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 11% więcej niż przed miesiącem. W końcu czerwca br. masło było 2 razy droższe niż przed rokiem, ser Cheddar – o 43%, PMP – o 44%, a OMP – o 17%.

(29.06.2017 za gospodarz.pl)