Niewielki wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

07.09.2017

Na odbywającej się 5 września 2017 roku 195 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +0,3% w stosunku do aukcji z dnia 16 sierpnia 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3323 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen trzech produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1063 do poziomu 1066 pkt., co stanowi wzrost o +0,3% w stosunku do aukcji z 16 sierpnia 2017 roku.

Spadły ceny trzech produktów oferowanych na platformie, a ceny pięciu wzrosły. Najbardziej spadła cena maślanki w proszku – o -10,1%. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +5,1%. Podrożało też masło – o +3,8%. Zwiększyła się też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 33 501 t wobec 32 260 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,6%, cena – 6402 USD/t;
  • Masło – wzrost o +3,8%, cena – 5954 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o -10,1, cena – 2026 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +2,5%, cena – 4118 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +5,1%, cena – 791 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +1,2%, cena – 6316 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -1,2%, cena – 1944 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -1,6%, cena – 3100 USD/t.

Kolejna 196 aukcja GDT odbędzie się 19 września 2017 roku.

(07.09.2017 za globaldairytrade.info)