GHOTAB Perskie słodkie pierożki

Składniki:

Ciasto: 2 żółtka jaj, 1 kubek jogurtu, 100 g oleju, 150 g mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, ½ kubka margaryny

Nadzienie: 250 g zmielonych orzechów włoskich, 150 g cukru pudru, 1 łyżka zmielonego kardamonu

Przygotowanie:

  1. Zmieszać dokładnie żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i olej. Dodać jogurt.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do całości. Mieszać do wyrobienia jednolitego i gładkiego ciasta.
  3. Rozwałkować ciasto do grubości 0,5 mm i wykrawać kółka.
  4. Przygotować nadzienie: wymieszać orzechy włoskie z cukrem pudrem i kardamonem.
  5. Nakładać małą ilość nadzienia na każde kółko z ciasta.
  6. Składać kółka na pół zawijając ściśle brzegi.
  7. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć pierożki na złoto-brązowy kolor. Wykładać na talerz z papierem do odtłuszczenia
  8.  Serwować po wystudzeniu posypane cukrem pudrem.