II Krajowa Ocena Wybranych Grup Produktów Mlecznych

W dniach 07-11 września 2019 w Hotelu Zamek Ryn w Rynie odbyło się XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączone z II Krajową Oceną Wybranych Grup Produktów Mlecznych, konkursem „Produkt Mleczny Roku 2019”, konkursem „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy. W tym roku wyjątkowo nie było wręczenia nagród „Nauczyciel Roku Mleczarstwa”, gdyż nie odbyła się Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie.

Zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także dodatkowych informacji na opakowaniu.

Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez zespoły arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem prof. dr hab. Ewy Lipińskiej za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.

Laureaci II Krajowej Oceny Wybranych Grup Produktów Mlecznych

GRUPA I: Tradycyjne Przetwory Mleczne

Mleko fermentowane

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za KEFIR

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za KEFIR KAUKASKI

Masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za MASŁO

Twarogi i twarożki

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za KRAJANKA ŁOWICKA

Desery na bazie mleka i śmietanki

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za JOGURT MASCARPONE ZESTAW 4 SMAKÓW

GRUPA II: Lokalne Przetwory Mleczne

Twarogi i twarożki

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale za SEREK SMAKOSZ ZIOŁOWY KLINKA

GRUPA III: Przetwory produkowane z zastosowaniem technik membranowych

Twarogi i twarożki

– Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za SEREK BIELUCH BEZ LAKTOZY 150 g

– Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za SEREK ŚMIETANKOWO – KANAPKOWY

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za SEREK ŚMIETANKOWY KRIMI

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK za SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY

– Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA za GZIK – SER TWAROGOWY Z CEBULKĄ,

SZCZYPIORKIEM I PRZYPRAWAMI

– Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA za TWARÓG SERNIKOWY EKSTRA

GRUPA IV: Przetwory Mleczne z Wysoką Wartością Dodaną

Napoje na bazie mlek fermentowanych

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Końskich za Zestaw maślanek koneckich (naturalna i truskawkowa)

Śmietana i śmietanka

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za ŚMIETANKA UHT DO ZUP I SOSOÓW

Sery

– Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK za SER BURSZTYN /24 miesiące

GRUPA VI: Produkt Mleczny Roku 2020

Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2020" otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za ser MOZZARELLA.

W Konkursie Innowacje Techniczne w Mleczarstwie, którego patronem w tym roku był Zygmunt Pankiewicz – były Prezesa Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich, wręczono pamiątkowe statuetki z jego popiersiem podmiotom, które zgłosiły swój udział w konkursie:

  • Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie w kategorii innowacyjne rozwiązanie Procesowe za Innowację: modernizacja proszkowni typu C
  • Firmie PRO–WAM SP. z o. o. w kategorii wieloletnia innowacyjna działalność w mleczarstwie za innowację: komputer PK 4 z systemem monitorowania niezgodności występujących w aparaturze kontrolno-pomiarowej do odbioru mleka
  • Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w kategorii: innowacyjna rozwiązania procesowe za innowację: izolat białek serwatkowych WPI 95.

Ponadto, Kapituła postanowiła uhonorować mgr. inż. Janusza Skowrońskiego – Prezesa firmy Tewes BIS w uznaniu za całokształt wieloletniej działalności we wprowadzaniu innowacji procesowych w mleczarstwie w Polsce i zagranicą.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.